ATENEU IGUALADÍ DE LA CLASSE OBRERA

L’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera es va fundar l’any 1863.

Foren 13 obrers els fundadors amb el recolzament del Pare Marià amb l’objectiu de formar un centre instructiu, de formació professional i posar la cultura a l’abast de tothom.

El naixement de l’Ateneu respon bàsicament a dues tendències:

A finals dels segle XIX el marc socio econòmic igualadí es caracteritzava per un estancament industrial això per una banda i per l’altre l’educació públicaes trobava en una situació deficitària per tant els Ateneus eren una eina fonamental per instruir i formar a la classe obrera.

L’escuto emblema de l’Ateneu es un dibuix d’estil modernista que simula un rusc voltat d’abelles amb la inscripció en llatí “labor prima virtus ” simbolitzant la laboriositat col·lectiva, al igual que el moviment Ateneísta.  

L’any 1939que marca el final de la guerra civil espanyola i l’inici de la dictadura de Franco s’incauta l’Ateneu i passa a ser El Centro Nacional.

La incautació s’allargarà fins el 1977 que es quan s’inicia el període de recuperaciógràcies a la voluntat del poble d’Igualada.

Després de la recuperació, l’Ateneu ha d’iniciar una tasca de rehabilitació ja que les instal·lacions estan força malmeses i per fer front a les despeses ha de vendre una part de patrimoni a l’Ajuntament, concretament el camp del Xipreret, a un preu molt molt interessant pel municipi i també ha de llogar el

Teatre per poder rehabilitar-ho.Serveis
. Cafè de l’Ateneu 
Servei de cafeteria  i restaurant

. Sala de Socis (rehabilitada 2003)
Sala polivalent per celebrar activitats culturals amb equipament audio-visual

. Gimnàs(antigament l’Escola de Música)

. Pista esportiva (activitats esportives i extraescolars de les Escoles de l’Ateneu)

Al costat de la pista es troba un jardí on s’ubica una font Modernista de principis del segle XX. A l’estiu es el Jardí Prohibit, terrassa – restaurant del Cafè de l’Ateneu

. Biblioteca Joan Serra i Constansó
L’Ateneu des de la seva fundació sempre ha tingut biblioteca, la de l’Entitat i la de les Escoles, després de la guerra s’unifiquen tots els llibres i es crea el Fons antic de l’Ateneu que actualment  es guarda a la sala de juntes de l’Entitat.

L’any 1983 gràcies a l’ajut econòmic de la Caixa de Barcelona i un conveni amb la Generalitat de Catalunya es crea la Biblioteca Joan Serra i Constansó , aquest conveni dura fins l’any 2001 i des de llavors fins ara és el mateix Ateneu qui se’n fa càrrec de la Biblioteca i sala de lectura.  Actualment compte amb 20.000 volums.

(Joan Serra i Constansó era un polític local, escriptor vinculat a la junta de l’Ateneu – 1920-)

. Escoles de l’Ateneu
Ja des del principi de la fundació de l’Ateneu s’inaugures les escoles nocturnes per la formació dels obrers.

A principis del segle XX es crea l’Escola de teixits perquè els obrers puguin aprendre la tècnica i la pràctica i esdevé una escola molt important.

(baixos conservatori)

Més endavant a principis del segle XX passa a ser una escola diürna on s’aplica el sistema Montessori, sistema pedagògic innovador en la època.

Després de la recuperació de l’Ateneu, l’any 1978 s’inauguren les Escoles d’Ensenyament Primari


Funcionament Ateneu actualitat

Obres rehabilitació 2004
L’any 2004 es fan obres de rehabilitació amb l’objectiu de fer més funcional l’Ateneu Igualadí. Es rehabilita el vestíbul amb la col·locació d’un ascensor i en el primer pis s’aïlla l’auditori de les altres dependències d’aquesta planta per tindre accessos independents a les sales.

En el  2006 s’ha fet una segona fase en la que s’han fet les reformes de rehabilitació i seguretat de l’edifici, reforçament del terra de l’auditori, la construcció de nous serveis i l’habilitació de noves sortides d’emergència.

Activitat
L’Ateneu es un motor dinamitzador en l’àmbit cultural de la nostre ciutat. Ofereix activitats culturals i lúdiques diverses: tallers, cursets, conferències, presentacions literàries, tertúlies, exposicions d’Art, concerts, etc... i events tant importants per la ciutat d’Igualada com el Zoom, Festival Europeu de telefilms o el SARTC Supermercat d’Art de l’Anoia.

Seccions i entitats que acull l’Ateneu
L’Ateneu acull diverses seccions i entitats que utilitzen les dependències per desenvolupar les seves activitats, aquestes són:

Cine-club Ateneu, Secció Esportiva de Futbol, AENA (associació per l’estudi de la natura), Grup Filatèlic, Dones d’Igualada, Òmnium Cultural, Secció Escacs Ateneu, Coral Xalest, Assembles de Joves d’Igualada, Anoia Televisió, Break dance, Grup line-dance i Grup Cerca.